dijous, 29 de juny del 2017

Activació IC Dia 6






La còclea de la nostra oïda té forma d'espiral àuria. 



A la natura es pot trobar aquest disseny amb freqüència: els cargols, les llavors en espiral, la banya dels moltons, la cua del cavallet de mar, les fulles de les falgueres en creixement, la molècula de l'ADN, les ones que trenquen a la platja, els tornados, les galàxies...





La representació dels quadrats dels números de la seqüència de Fibonacci (0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144...) en la qual cada nou element s'obté sumant els dos anteriors té la mateixa distribució. Si es divideix un número per l'anterior al mateix, el resultat sempre s'assembla molt al número auri, o nombre d'or (Φ=1,618...). S'apropa més com més grans són els dos nombres dividits. Es diu que manté la proporció àuriatambé anomenada proporció divina. 



I, evidentment, no té res a veure, però m'agraden els números, la meva bonica còclea és la protagonista de la meva vida aquests dies i la meva iaia es deia Àurea

(la imatge real de la còclea pertany a aquesta pàgina http://liceu.uab.es/~joaquim/phonetics/fon_percept/audicio/audicion.html)
(la representació de la seqüència de Fibonacci d'aqui http://abundanciaamoryplenitud.blogspot.com.es/)


Esta entrada participa en la Edición 8.5 del Carnaval deMatemáticas, cuyo anfitrión es, en esta ocasión Santi García (@SantiGarciaCC) desde http://raizde2.es/entradas/ . Claramente con claro afán de participación, porque ni este es un blog de mates, ni casi se puede denominar blog; la entrada pretende ser sencilla y corta, y los post que se presentan juegan, más que evidentemente, en otra liga. Pero bueno, me gusta la iniciativa y me apetece aportar mi infinitesimal grano de arena. Para más dificultad está en catalán, pero también soy muy fan del traductor. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada